My first homemade Sushi

 Assalamualaikum...
seronoknya cuti..x payah nak buat assignment semua..best2!! hehe.. cuti ni berjaya buat dua benda yang dah lama sangat teringin nak buat..sushi dengan cheese tart..yeah!! tahniah diri sendiri.. =D

This is my first homemade sushi..buat dengan my lovely sisters yang cuti krismas..

with crab stick, timun jepun and konon2 tamago

sushi tuna
 Rupa sushi2 ni tak cantik sebab tak ada bamboo mat..ni gulung sesuka hati je.. pastu mula2 tu pakai tempek je tuna kat atas sushi tu..last2 gulung sekali dalam tu..seronok tau buat sushi nie.. =D
<3
Nak buat sushi ni senang je..ewah..tapi nak buat bagi sedap susah la kot..hehehe.. mummy ngan abah kata rasa okay gak.. kalo buat lepas ni rasa boleh improve lagi..  meh la nak cerita bahan-bahannya nanti tak pecaya plak aku buat sendiri nie.. =)

1. Mula2 kena ada beras sushi yang comel nie..kalo nak try pakai beras biasa pon boley..tapi beras sushi ni tekstur dia dah sedia melekit and liat2 sikit.. masak je macam masak nasi biasa bila dah masak biar 10 minit macam tu bagi sejuk


2. bila dah sejuk gaulkan dengan cuka sushi..jangan panik kalo tak ada cuka sushi..cuka beras pun boleh..adjust sikit tambah garam dengan gula secukup rasa..gaul rata2...tak cukup masin ke masam ke manis ke tambah la sampai puas ati..  (gaul kena rata2..kang ada plak yang makan ketulan nasi bercuka..)

3. Pastu ratakan atas seaweed..masukkan la..apa2 sahaja bahan yang korang ada..cthnya..tadi kitaorang ada timun jepun, crab stick, tamago and tuna..so roll je la semua tu...

4. potong and hidang..=)

simple je kan.. ooo..and tamago adalah telur dadar style jepun yang kita boleh buat kat rumah.. google je mesti ada...=)

17 comments:

  1. ok nak belajar buat ni..hahaha..sedapnyeeeeeeeeeee tapi tak jumpa seaweed... jumpa yg dah kering2 berempah je

    ReplyDelete
  2. wowowowowowww!!susi!!where's mine??;0
    nnt bwt bwk mai png ek,;)

    -beZek-

    ReplyDelete
  3. yieyy~ tQ share.. nanti boleh cuba buat!~^_^

    ReplyDelete
  4. waa nampak mcm sedap :O nanti buat lagi, i nak rasa! :P

    ReplyDelete
  5. Biqa : try la..seaweed tu ada gmbr buat sushi kat belakang dia..ntah2 kalo buat pakai yang berempah tu lg sedap..=)

    bezek : hehe..nnt sy buat lg..

    t.m.c : try2..senang je nie..

    emma : hehe..sila layan diri.. :)

    ReplyDelete
  6. twin..hehehe.. nnt kita buat dm bilik nk??

    ReplyDelete
  7. sedapnya...sm x penah makan ag..leh try jugak nie..:)

    ReplyDelete
  8. Cik wedges : hehe..amek la

    s.m : Sila la try..:)

    ReplyDelete
  9. salam ziarah. wah sedapnya sushi. jom lawat disni pula

    ReplyDelete
  10. mana nak cari beras jepun tuu? ssh x buat?

    ReplyDelete
  11. Petite maxi dress could be selected abbreviated ladies acording to the contour in the body.
    As a matter off fact, maxi dress that may be worn during the summer months are designed
    for everyone. If you take a bit care, you'll be able too get the most suitable dress for
    you. If you get the appropriate type of dress, you'll seem like an angel.
    If you take heed on the advice offered by fashion designers and stylists, it's
    possible to pick the best Petite Maxi Dress.

    Stop by my webpage; long sleevemaxi dress

    ReplyDelete