Hye2,
Hari ni korang breakfsat apa?? Cik Efa breakfsat French Toast a.k.a Roti celup telur..hehe. Akhirnya tercapai gak cita-cita nak buat sambal Ikan Bilis kering nie. Okay, kepada yang teror memasak jangan gelak2 ye..hehe.. saya budak baru belajar..=p
Resipi dapat dari Sini
- 3 genggam ikan bilis di goreng dan di toskan minyak
- 20 biji cili kering
- 1 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- sedikit air asam jawa
- sedikit garam
- sedikit gula (kalo x suka pedas boleh lebihkan gula..)
- Mula-mula, kisat cili kering, bawang besar dan bawang putih.
- Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar tadi. Goreng sampai air kering dan pecah minyak. (Kalo sambal basah and berair tu tunggu lagi, memamang agak lama sket)
- Tambah air asam jawa, garam dan gula secukup rasa (kalo nak tambah before kering pun boleh,) kemudain masak sampai pecah minyak
- Bila dah siap, gaul dengan ikan bilis yang dah di goreng tadi.
- Ngap je la lagi..=p
hi efa, misscha from cecite belog....u ada tanya about header transparent kan...i blajar kat link ni :-
ReplyDeletehttp://www.youtube.com/watch?v=RBc9AAo3LpE
Ooo..tq..=) n tq singgah baca entri..=)
ReplyDeletenak skit...
ReplyDeleteBoleh2..hehe..thank u singgah..=)
ReplyDelete