Sambal Ikan Bilis Kering (Senang Sangat!!)


Hye2,
Hari ni korang breakfsat apa?? Cik Efa breakfsat French Toast a.k.a Roti celup telur..hehe. Akhirnya tercapai gak cita-cita nak buat sambal Ikan Bilis kering nie. Okay, kepada yang teror memasak jangan gelak2 ye..hehe.. saya budak baru belajar..=p

Resipi dapat dari Sini

  •  3 genggam ikan bilis di goreng dan di toskan minyak
  • 20 biji cili kering
  • 1 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • sedikit air asam jawa
  • sedikit garam
  • sedikit gula (kalo x suka pedas boleh lebihkan gula..)

  1. Mula-mula, kisat cili kering, bawang besar dan bawang putih.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar tadi. Goreng sampai air kering dan pecah minyak. (Kalo sambal basah and berair tu tunggu lagi, memamang agak lama sket)
  3. Tambah air asam jawa, garam dan gula secukup rasa (kalo nak tambah before kering pun boleh,) kemudain masak sampai pecah minyak
  4. Bila dah siap, gaul dengan ikan bilis yang dah di goreng tadi.
  5. Ngap je la lagi..=p

4 comments:

  1. hi efa, misscha from cecite belog....u ada tanya about header transparent kan...i blajar kat link ni :-

    http://www.youtube.com/watch?v=RBc9AAo3LpE

    ReplyDelete
  2. Ooo..tq..=) n tq singgah baca entri..=)

    ReplyDelete
  3. Boleh2..hehe..thank u singgah..=)

    ReplyDelete